Solar-XL | Napenergia hasznosítás, napkollektor | Gyakran Ismételt Kérdések
184
page-template-default,page,page-id-184,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,large,shadow3

Gyakran Ismételt Kérdések

 

 

 

Gyakori kérdések a Paradigma napkollektor rendszerek működésével kapcsolatban

Ügyfeleink a napkollektor rendszerekkel kapcsolatban rendkívül sok kérdést tesznek fel nekünk. Ezek közül a tipikus, gyakran ismétlődő kérdésekre adunk választ ezen az oldalon.

 
Mi a különbség a napelem rendszer, és a  napkollektor rendszer között?

A napelemes rendszer fotovillamos elven működik, tehát a napenergiát arra használja fel, hogy félvezetők segítségével feszültségimpulzust állítson elő, és ezt árammá alakítsa egy generátor segítségével.

A napkollektor rendszer szintén a napenergia hasznosításának elvén működik, azonban a napenergia segítségével a napkollektoros rendszerben lévő vizet melegíti fel. Vannak olyan napkollektor rendszerek, amelyek csak használati melegvíz előállítására alkalmasak, de vannak olyan magas technológiát képviselő napkollektor rendszerek, mint például a Paradigma AquaSolar, amelyek a felmelegített vízzel nagymértékben a fűtésre is rásegítenek, valamint, esetlegesen medence fűtését is biztosítják.

 

A napkollektor rendszernek milyen fő elemei vannak?

A napkollektor rendszer fő elemei: maga a napkollektor, melegvíz tároló tartály, és/vagy puffertartály, tágulási tartály, szolár vezérlés, keringető szivattyú, hőmérsékletérzékelők, keverő szelepek, egyéb kisebb kiegészítők.

 

Milyen a hatásfoka a napkollektoros rendszereknek?

A különböző napkollektor rendszerek hatásfokáról, a hatásfok kiszámításának módjáról külön cikket lehetne készíteni, mert a napkollektor hatásfoka függ a napkollektorok technológiai kialakításától, fajtáitól, és a különböző külső körülményektől. A Paradigma AquaSystem “U” vákuumcsöves CPC tükörrel ellátott napkollektor hatásfoka (mérési eredményekkel igazoltan):

 • télen-nyáron:  cca. 75%

síkkollektorok hatásfoka lényegesen alacsonyabb, különösen, ha egy éves viszonylatban nézzük:

 • nyáron, merőleges besugárzásnál: 75%,
 • ferde besugárzásnál: 30-50%,
 • télen: 5-10%.

 

A napkollektoros rendszerek műszaki felépítése mennyire kiforrott?

A napkollektorok minőségének összehasonlítására nemzeti minősítéseket, tanúsítványokat vezettek be. Ezek igazolják az egyes napkollektor rendszerek minőségét és hatékonyságát. A Paradigma gyár a napkollektor rendszerek gyártását és folyamatos továbbfejlesztését több évtizede kiemelt feladatának tartja, ezért műszakilag kifogástalan napkollektor rendszert tud a fogyasztók rendelkezésére bocsátani. Kollektoraink élettartama, cca. 25 év

 

A Paradigma napkollektor rendszerek milyen tanúsítványokkal rendelkeznek?

A Paradigma napkollektor rendszerek rendelkeznek többek között:

 • Solar Keymark minősítés,
 • DIN CERTCO tanúsítvány,
 • CE engedély,
 • Jégverés teszt tanúsítvány
 • Blauer Engel (Kék Angyal) környezetvédelmi jelzés,
 • INTERSOLAR nagydíj 2009-ben és 2010-ben is,
 • valamint 2010-ben  a német gazdasági Innovációs Nagydíjat.
 • és még számtalan egyéb elismerés tulajdonasa a Paradigma gyár

 

Mit jelent a Paradigma napkollektor Kék Angyal jelzése?

A napkollektor Kék Angyal jelzése arról ad tájékoztatást, hogy a napkollektorok 100%-os környezetbarát anyagból, vagy egyes alkotórészei újrahasznosított termékből készültek, valamint maga a napkollektor is újrahasznosítható a szétszedhető konstrukció és az újrafelhasználható anyagok révén.[/toggle]

 

Mennyi a napkollektorok garanciális ideje?

Gyártótól és forgalmazótól függő feltételek és időtartam, általában a forgalmazó adja, átlagos időtartama 3 év. A Paradigma napkollektor rendszerekre 5 év (európai) gyártói garancia van, valamint 10 év üvegtörés garancia, mely eléggé ritka a napkollektoros piacon.

 

Miért jobb hatásfokú és teljesítményű a vákumcsöves napkollektor, mint a síkkollektor?

A vákumcsöves napkollektor azért jobb hatásfokú és jobb teljesítményű a síkkollektornál, mert a vákuumcső a vákum miatt nem sugároz felesleges energiát a szabadba, mint a síkkollektor. Azonban a Paradigma vákumcsöves napkollektor, a többi vákumcsöves napkollektortól abban eltér, hogy a fényelnyelő felületen kívül tartalmaz egy fényvisszaverő réteget is. Ez azért biztosít a többi vákumcsöves kollektorhoz képest nagyobb teljesítményt és hatásfokot, mert a vákumcsőből esetlegesen kiáramló sugárzást is visszaveri, visszatükrözi a rozsdamentes acél U csőre, amelyben a víz kering.

 

Miért van a napkollektor vákuumcsövénél CPC tükör?

A napkollektor rendszerek felületét növeli a vákuumcsövek alatt elhelyezkedő tükrös felület (CPC tükör). Ezáltal a napkollektor felülete nagyobbra növelhető egy hasonló méretű síkkollektorral, vagy CPC tükör nélküli vákuumcsöves kollektorral szemben. Ez magasabb hatásfokot, és magasabb teljesítményt biztosít. A napkollektor CPC tükre optimalizált formájú, időjárásálló, nanotechnológiás kerámia bevonatú (eső hatására öntisztuló képességű), nagy fényvisszaverő képességű. A napkollektoron lévő CPC tükör optimális tükörgeometriája biztosítja szinte egyedülállóan, hogy a direkt és a szórt napfény akár kedvezőtlen besugárzási szögnél is éppen a napkollektor vákumcsövének abszorbeálló rétegére essen. Ez jelentősen megnöveli a napkollektor energiahozamát.

 

A környezetvédelem szempontjából hasznos a napkollektor rendszer?

Egy 4,5 m2-es Paradigma CPC vákuumcsöves napkollektor 25 év alatt minimum 70.735 kWh energiát állít elő. A napkollektor rendszerrel előállított energia egy 2-3 fős háztartás melegvíz szükségletét majdnem 100%-ban biztosítja a nyári hónapokban, éves szinten pedig a melegvíz ellátás 60-70%-át. Ez azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerrel előállított energiával évente körülbelül 1,2 kg kéndioxidot, 0,7 kg NO-t, és 1.000 kg (1 tonna) széndioxid kibocsátását kerülhetjük el egy háztartásban.

 

A napkollektor vákuumcsöve ellenáll a jégverésnek?

Paradigma napkollektor az első olyan vákuumcsöves napkollektor, amelyik megfelelt az EN 12975 szerinti jégeső tesztnek. Ezt a TÜV Rheinland is megerősítette. Ezért a Paradigma, külön 10 év garanciát ad a napkollektorok vákuumcsöveire, illetőleg a jég és a fagy okozta esetleges üvegtöréseket megtéríti.

 

Működik a napkollektor, ha hó lepi el?

A napkollektor rendszer vákuumcsöveinek hóval való ellepése a napkollektor teljesítményét csak kis mértékben befolyásolja. Napkollektoraink 20 centiméternyi hó alatt is 80%-os hatásfokkal üzemelnek, mert a Paradigma CPC napkollektor összegyűjt minden – a havon átsugárzott – energiát is. Tudjuk, hogy a hó nem a felszínén kezd olvadni a napenergia hatására.

 

Milyen fagyálló folyadékkal működik a vákuumcsöves napkollektor?

A Paradigma vákuumcsöves napkollektor rendszer nem fagyálló folyadékkal működik, mint más napkollektor rendszerek, hanem vízzel, mert ezzel éri el a legnagyobb hatásfok különbséget. A víz hő szállítási és hő leadási képessége sokkal jobb, mint a különböző fagyálló folyadékoké. A napkollektor rendszerekben a vizet könnyebb keringetni is, ezáltal kisebb teljesítményű keringető szivattyúra van szükség, amellyel villamos energiát takarít meg a napkollektor rendszer használója. Nincs szükség külön hőcserélőre sem, mert a napkollektorunk vizet használ, ezáltal közvetlenül a fűtési kör vizét tudjuk a napkollektor rendszerben keringetni.

 

Miért vízzel működik a vákumcsöves napkollektor?

A vákumcsöves napkollektor azért működik vízzel, mert a víz az ideális hővezető. A melegvíz előállítását és a részben szolár fűtést szolgáló napkollektoros rendszereket Közép-Európában eddig a fagybiztonság érdekében víz-glikol keverékkel töltötték fel. A víz, mint hővezető a víz-glikol keverékkel szemben számos előnnyel rendelkezik, és ez az előny növeli a napkollektor rendszer hatásfokát. A nagyfokú kémiai tartósság, a nagyfokú hőmérsékleti állandóság, a magas hőkapacitás, az alacsony viszkozitás, az egyszerű hozzáférhetőség és az alacsony ár terén, a tiszta víz felülmúlja a glikol keveréket.

 

A vízzel működő napkollektort télen le kell engedni a fagyveszély miatt?

A vízzel működő Paradigma napkollektorból télen sem kell leengedni a fűtővizet, és ennek ellenére a napkollektorban a víz nem fagy meg a napkollektorok teljesen egyéni és korszerű fagyvédelmi koncepciója révén. A napkollektor speciális keringető rendszere gondoskodik arról, hogy a fagyos éjszakákon mindig csak éppen annyi hő legyen elosztva a napkollektor csővezetékrendszerében, amely a befagyást biztosan meggátolja. A Paradigma CPC kollektorok télen is termelnek hőenergiát, megfelelő körülmények mellett.

A napkollektor fagyvédelmi koncepciójának alapfeltétele: minimális hőveszteség fagyos külső hőmérséklet esetén. A Paradigma vákumcsöves napkollektorok ennek a feltételnek tökéletesen megfelelnek. A hagyományos síkkollektorok hővesztesége azonos körülmények között 4-5 faktorral magasabb.

 

A vízzel működő napkollektor nem fogyaszt több áramot, mint a fagyálló folyadékkal ellátott napkollektorok?

A napkollektor energetikai szempontból történő vizsgálata az alábbi eredményt hozta: A szolárszivattyú működési ideje a hagyományos Delta-T-szabályozott víz-glikol rendszerekben évente 1500-2000 órát tesz ki. A Paradigma napkollektor víz rendszereinél a működési idő a berendezésektől függően évi 600-900 órára redukálódik. A vizes napkollektor rendszer optimalizált időszakos működésének, a víz csekély ellenállásának és nagyfokú hőszállító képességének köszönhetően lényegesen kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos szabályozású glikol keverékes napkollektor berendezés. A fagyvédelmi-funkció biztosítására a napkollektorhoz tartozó tartozó speciális tároló által egy egész év során a tetőre szállított hőmennyiség a napkollektor hozamának csupán 2-3%-os tartományában található (mérési eredmények Németországban, Würzburgban). Már egy hagyományos melegvíz tároló pincei környezetének leadott hővesztesége is, ennek az értéknek több mint a tízszeresét teszi ki azonos időtartam alatt.

 

Mit jelent a napkollektor biztonsági koncepciója?

A napkollektor rendszerek fagyvédelmi koncepciójának kifogástalan működése számos átfogó kültéri, valamint a Stuttgarti Egyetem ITW szakának hűtőkamrájában végzett vizsgálatok során, 15 méternyi vezeték és tartósan fagyos környezet esetén, -25 C-ig, egyértelműen beigazolódott, hogy a napkollektor rendszerben nem fagy meg a fűtővíz. Németországban – mely hazánktól északabbra fekszik – a kemény téli mindennapokban is már több mint 50.000 napkollektor rendszernél beváltnak minősült a fagyvédelmi koncepció.

 

Mit jelent a napkollektor rendszer fagyvédelmi garanciája?

A napkollektor rendszer fagyvédelmi garanciája azt jelenti, hogy ha egy Paradigma napkollektor rendszernél az óvintézkedések és a használati utasítás összes feltételének teljesítése ellenére esetlegesen mégis fagykár lép fel a napkollektor rendszerben, akkor a gyártó Paradigma cég természetesen magára vállalja a felmerülő költségeket.

 

Hogyan kell a szennyeződést eltávolítani a napkollektorról?

A napkollektor napenergiát termelő felülete nem szennyeződik el, ezért a napkollektort sem lemosni, sem leseperni, stb. nem kell. Ennek az oka, hogy a napkollektor tükröző felülete olyan nanotechnológiás kerámia bevonattal van ellátva, amely az eső hatására öntisztuló képességgel rendelkezik. Tükröződő képességét pedig élettartama idejére megőrzi.

 

Mennyi ideig használható a napkollektor rendszer?

A Paradigma napkollektor rendszerre 15 év garanciát ad a gyártó, a napkollektor rendszer élettartama minimum 25 év. Németországban a Paradigma napkollektoros rendszerekre bevezetés alatt áll a 25 év élettartam garancia. Ez azt jelenti, hogy a napkollektor rendszer minimum 25 évig probléma-mentesen üzemel a használati utasítás maradéktalan betartása mellett. Ezt követően, amennyiben a napkollektor rendszer egyes elemei esetleg nem működnek előírásszerűen, akkor azok cseréjével a napkollektor ismételten az eredeti funkcióját tudja betölteni.

 

Hogyan kell karbantartani a napkollektor rendszert?

A napkollektor rendszer karbantartása és ellenőrzése bizonyos időközönként szükséges. Mivel a Paradigma napkollektor rendszer vízzel működik, ezért a karbantartás feladatkörének ellátásakor nincs szükség a glikol keverék éves vizsgálatára és annak időigényes kezelésére (cseréjére, amely cca. kétévente több tízezer forintba kerül: kiszállási díj + csere munkadíja + a szükséges mennyiségű fagyálló folyadék ára). A glikol keverékkel üzemelő napkollektor karbantartás elmulasztása esetén már nem azon a teljesítményen üzemel, mint azt a rendszer felszerelésekor tervezték. A Paradigma, vízzel üzemelő rendszerénél ilyen jellegű karbantartásra nincs szükség. Egyszerű szemrevételezéssel megállapítható a kollektor állapota, a rendszer egyéb részei a fűtési és hálózati melegvíz rendszerrel együtt karbantartható, szükség szerint. Erre általában nincs szükség, mert a Paradigma kollektoros rendszer, mikroprocesszoros vezérlése, napi szinten ellenőrzi a rendszer állapotát.        A mozgó szerelvényeket, szivatyúkat, többjáratú szelepeket, üzemszünetben is rövid ideig megmozgatja a letapadás elkerülése érdekében. Az esetleges meghibásodásról pedig jelzést ad a felhasználónak. A rendszerekbe integrálható SystaWeb internetes felület tökéletes távfelügyeletet biztosít, a rendszer tulajdonosának és szervízesének egyaránt.

Csak a garanciális feltételek betartásához kötelező, az évenkénti helyszíni karbantartás.

 

A napkollektor rendszer mennyire gazdaságos?

A napkollektor rendszer gazdaságossága, a napkollektoros rendszer kiépítésére fordított költségek megtérülési idejének pontos, és felelősségteljes kiszámítása lehetetlen feladat. A napkollektor rendszerek megtérülésére vonatkozóan különböző megtérülési elméletek vannak. A napkollektor rendszer gazdaságossága, megtérülési ideje nagyon sok tényezőtől függ, melynek egy része előre nem is látható. Tényezők, melytől a napkollektor rendszer gazdaságossága függ: mennyi áramot és gázt fogyasztottunk a napkollektor rendszer felszerelése előtt és ezeket milyen áron, mikor és milyen mértékben fognak tovább emelkedni az energia árak (áram, gáz), lesz-e és milyen lesz a támogatási rendszer, állami támogatásokra mikor, kinek, és milyen mértékben lesz lehetősége, stb. Általában jelenleg 6-12 éves megtérülési idővel lehet számolni, amely azt jelenti, hogy a napkollektor rendszerünk ezt követően, közel ingyen termeli az energiát – azonos hatásfokkal és teljesítménnyel, mint a felszerelésekor. A használati utasítás betartása mellett – még minimum 13-19 évig (cca. 25 év a napkollektorunk élettartama, 5 év a gyári garancia).

 

A napkollektor rendszernek mennyi a megtérülési ideje?

Magyarországon elterjedt nézet, hogy a napkollektor rendszerek drágák és soha nem fognak megtérülni. Egy kiváló minőségű napkollektor rendszer valóban nem olcsó, azonban az élettartama, valamint a gyári garanciája sokkal hosszabb idejű, mint az alacsonyabb áron elérhető napkollektoroknak, melyeknek garanciája és élettartama és energia termelése is lényegesen kisebb. Ebből következik, hogy a kiváló minőségű napkollektor rendszer megtérülési ideje valóban hosszabb lehet, mint az alacsonyabb áron kapható napkollektoroké, azonban megtérülési időt követően sokkal hosszabb ideig fogja még ingyen termelni az energiát ugyanazzal a hatásfokkal és ugyanazzal a teljesítménnyel, mint amely a felszerelésekor volt. Általános elv azonban, hogy minél nagyobb volt az energia fogyasztás a hagyományos energiából a napkollektor rendszer telepítése előtt, annál hamarabb térül meg a napkollektor rendszer beruházási költsége.

 

Milyen célra használható a napkollektor rendszer?

A napkollektor rendszer által megtermelt napenergia hasznosítása több területen lehetséges: Ipari létesítmények, középületek, társasházak esetében

 • használati melegvíz előállítása,
 • épületek fűtése, fűtés rásegítése,
 • távfűtési hálózatok támogatása
 • uszoda, medence fűtése,
 • épületek hűtése.

Kempingek esetében a napkollektor rendszer a használati melegvíz előállítása szempontjából kiemelkedően gazdaságosan tud működni. Szállodáknál, hoteleknél nagyon gyakori megoldás, hogy a napkollektoros rendszert kombináltan használják használati melegvíz készítésére, medence/uszoda fűtésére, valamint fűtésrásegítésre. Nyugat-Európában pedig már egyre jobban terjed az a megoldás, hogy a napkollektor rendszert a szálloda, hotel épületének hűtésére is használják, kiváltva ezzel a nagy villamos energia igényű légkondicionáló berendezéseket. A különböző sportlétesítmények esetében a napkollektoros rendszer rendkívül gazdaságosan használható használati melegvíz előállítására, de még akár jégpálya készítésére is, amennyiben olyan Paradigma vizes napkollektor rendszer kiépítésére került sor, amely adszorpciós hűtővel kombinált. Áruházak, bevásárló központok, irodaházak, ipari üzemek esetében a napkollektor rendszer minden kombinációja (használati melegvíz készítés, fűtésrásegítés, hűtés) egyre inkább elterjedőben van. Háztartásokban a kollektoros rendszereket általában három területen használják:

 • használati melegvíz előállítás,
 • fűtés rásegítés,
 • medence-fűtés.

A felmérések alapján leggyakrabban magánszemélyek használnak napkollektor rendszereket használati melegvíz készítésre, és/vagy fűtés rásegítésre, és/vagy medence-fűtésre. Különösen az alacsony energiájú épületekkel rendelkező felhasználóknál figyelhető meg a napkollektoros rendszer kombinált használata.

 

A napkollektor rendszert mikor célszerű beépíttetni?

A napkollektoros rendszer telepítése minden időpontban, szinte mindenhol ésszerű és gazdaságos döntés. A napkollektor a beüzemelésétől kezdve már ingyen termeli az energiát, amellyel a napkollektor rendszer tulajdonosa jelentősen csökkenteni tudja az energia számláit. A napkollektoros rendszer beépítése célszerű:

 • Új ingatlan építésekor, mert már a tervezéskor kell gondolni a később esedékes üzemeltetési költségekre, és a lehetséges energia megtakarításra.
 • Régi ingatlan korszerűsítésénél.
 • Természetesen abban az esetben is célszerű beépíteni a napkollektor rendszert, ha az ingatlan egyéb részeit nem korszerűsítik, de a felhasználó az üzemeltetési költségeket hosszú távon csökkenteni akarja.